

## **PROGRAM BOOK**

#### **ORGANIZED BY**



## **Local symposium organizers**

Vadim R. Viviani (CCTS, UFSCar)

Cassius V. Stevani (IQ-USP)

Iseli L. Nantes (CCNH-UFABC)

Oscar L. Malta (Departamento de Química Fundamental da UFPE)

Rogéria R. Gonçalves (Departamento de Química, FFCLRP-USP)

Secretariat: SBBq (sbbq@sbbq.org.br)

#### Welcome!

It is our great pleasure to welcome you to the joint meeting of the XXII International Symposium of Bioluminescence and Chemiluminescence (ISBC) and the XX International Symposium of Luminescence Spectroscopy (ISLS) in Foz do Iguaçu, Brazil, from June 3rd to 7th, 2024.

This is the first time the meeting has been held in Brazil, a multicultural country with the world's largest biodiversity of terrestrial luminescent organisms. For this reason, we selected the Foz de Iguaçu near the stunning Iguaçú Falls, a UNESCO natural heritage site and a biodiversity hotspot, to offer you a memorable experience.

It was challenging to organize such a meeting in Brazil during this challenging time of post-pandemics, with wars and dramatic climate changes, when the resources from public financial agencies were very short and sponsorships very few. But we are happy that, even considering such circumstances, more than 120 participants, including researchers and students from 30 different countries, will attend this unique Luminous conference!

This interdisciplinary event is a four-day conference, including plenary, invited lectures, and keynote sessions by internationally recognized speakers, alternated by poster sessions of selected contributors, expositions, and social activities. Selected oral speakers will present their most relevant results. The meeting is expected to promote the discussion and exchange of ideas among academic researchers and students and to foster interaction between industry and academy, substantially contributing to the dissemination of the most recent scientific and technological advances in electroluminescence, photoluminescence, chemiluminescence, and bioluminescence. Although many important questions need to be answered and studies remain regarding luminescent processes' physical, chemical, and biological fundaments, an increasing shift toward its analytical applications was observed during the last ISBC/ISLS meetings. Nevertheless, the topic "Luminescence," with its many facets, has an appealing potential to contribute to the so-needed sustainable development through new efficient light sources and the many analytical applications in different fields, including environment (bioindication, biosensing), biomedical (bioimaging, luminescent assays), safety and quality assessment in industry.

Our utmost interest is to develop a scientific event that strengthens and combines our knowledge and encourages us to continue developing our scientific activity.

We welcome you to this Luminous conference in Iguaçu Falls!

Vadim Viviani

Chairman

#### **COMMITTEES**

#### **Organizing Committee**

#### **ISBC**

Coordinator: Vadim Viviani (CCTS, UFSCar)

Vice-coordinator: Cassius V. Stevani (IQ-USP)

Secretary: Iseli L. Nantes (UFABC)

**Treasurer**: Brazilian Soc. Biochemistry and Molecular Biology (SBBq: sbbq@sbbq.org.br)

**ISLS** 

Coordinator: Oscar L. Malta (Departamento de Química Fundamental da UFPE)

Vice-coordinator: Rogéria Rocha Gonçalves (Departamento de Química, FFCLRP-USP)

#### **Local Scientific Committee**

#### (ISBC)

Etelvino Bechara (IQ-USP)

Josef Wilhelm Baader (IQ-USP)

Fernando Bortoloni (IQ-USP)

#### (ISLS)

Alfredo Simas (Federal University of Pernambuco, Brazil)

Ana Pires (São Paulo State University, Brazil)

Antônio Borin (University of São Paulo, Brazil)

Beate Saegesser (Federal University of Pernambuco, Brazil)

Carlos Jacinto (Federal University of Alagoas, Brazil)

Cid Araújo (Federal University of Pernambuco, Brazil)

Cláudia Felinto (Nuclear and Energy Research Institute, Brazil)

Danilo Manzani (University of São Paulo, Brazil)

Ercules Teotonio (Federal University of Paraiba, Brazil)

Fernando Sigoli (University of Campinas, Brazil)

Hermi Brito (University of São Paulo, Brazil)

Ingrid Weber (University of Brasilia, Brazil)

José Carvalho (Federal University of ABC, Brazil)

José Maurício Caiut (University of São Paulo, Brazil)

Lucas Rodrigues (University of São Paulo, Brazil)

Marcelo Nalin (São Paulo State University, Brazil)

Marcelo Rodrigues (University of Brasilia, Brazil)

Marco Cremona (Pontifical Catholic University of Rio de Janeiro, Brazil)

Marian Davolos (São Paulo State University, Brazil)

Oscar Malta (Federal University of Pernambuco, Brazil)

Paulo de Souza (University of Campinas, Brazil)

Petrus Santa Cruz (Federal University of Pernambuco, Brazil)

Ricardo Freire (Federal University of Sergipe, Brazil)

Ricardo Longo (Federal University of Pernambuco, Brazil)

Rogéria Gonçalves (University of São Paulo, Brazil)

Severino Alves Junior (Federal University of Pernambuco, Brazil)

Sidney Ribeiro (São Paulo State University, Brazil)

Veronica Teixeira (Brazilian Synchrotron Light Laboratory, SIRIUS, Brazil)

Wagner Faustino (Federal University of Paraiba, Brazil)

#### **International Scientific Committee**

#### **ISBC**

Hua Cui (Univ. Science & Technology China)

Isabelle Navizet (Université Gustave Eiffel)

Jerôme Mallefet (Univ. Catholique Louvain, Be)

Mara Mirasoli (Univ. Bologna)

Saman Hosseinkhani (Tarbiat Modares University)

Shimison Belkin (Hebrew Univ. Jerusalem)

Yoshihiro Ohmiya (AIST, Tsukuba, Japan)

Pimchai Chaien Vidyasirimedhi Institute of Science and Technology (VISTEC, Rayong, Thailand)

#### **ISLS**

Alok Srivastava (Current Chemicals, Cleveland, USA)

Andréa Camargo (Friedrich-Schiller University, Germany)

Andries Meijerink (University of Utrecht, The Netherlands)

Claudia Wickleder (University of Siegen, Germany)

Daniel Jaque (Autonomous University of Madrid, Spain)

Dirk Poelman (Ghent University, Belgium)

Jean-Claude Bünzli (École Polytechnique de Lausanne, Switzerland).

Jorma Hölsä (University of the Free State, South Africa).

John Capobianco (Concordia University, Canada)

José M. Costa-Fernandez (University of Oviedo, Spain)

Ka-Leung Wong (The Hong Kong Polytechnic University, Hong Kong)

Luís Carlos (University of Aveiro, Portugal)

Luz Patricia Naranjo (Universidad de Ibagué, Colombia)

Marco Bettinelli (University of Verona, Italy)

Marina Popova (Russian Academy of Sciences, Russia)

Michael Reid (University of Canterbury, New Zealand)

Mikhail Brik (Institute of Physics, University of Tartu, Estonia)

Miroslav Dramićanin (University of Belgrade, Serbia)

Mundalapudi L. P. Reddy (National Institute for Interdisciplinary Science and Technology-NIIST-India)

Philippe Goldner (Institut de Recherche de Chimie Paris, France)

Setsuhisa Tanabe (Kyoto University, Japan)

Volodymyr Amirkhanov (Taras Shevchenko National University of Kyiv, Ukraine)

Wieslaw Strek (Institute of Low Temperature and Structure Research, Poland)

Xiaogang Liu (National University of Singapore, Singapore)

Xueyuan Chen (Chinese Academy of Sciences, China)

#### GENERAL INFORMATION

#### **Conference Venue**

The conference will take place at the Bourbon Hotel, which has comfortable meeting rooms and a 300-seat auditorium. It is adjacent to it, and there will be space for commercial exhibitions, poster sessions, and coffee breaks. Aside from all the amenities a hotel of this quality can provide. The exhibition area is situated adjacent to the main conference rooms at the Ivory complex (Conjunto Marfim, in yellow). Posters and coffee breaks will occur in the same area. Each exhibitor booth has  $3\times2$  m² and will include a table, two chairs, and an electrical power supply (127 V single phase, 60Hz, 10A). Sponsors can also request double or triple booths. More options are available upon request.

#### **Information about Bourbon Cataratas Resort**

Site: https://www.bourbon.com.br/en/hotel/bourbon-cataratas-do-iguacu



#### SOCIAL EVENTS

June 4 (Tuesday) 19:30-22:00. Welcome cocktail.

June 6 (Thursday) 20:00: Brazilian Dinner

June 4,5 and 6 (Tuesday-Thursday) 12:30-14:00. Lunches at Rafain restaurant

#### **Conference Dinner**

Thursday, May 6<sup>th</sup> at 20:00. Rafain restaurant

#### **Excursion**

Friday, May 7 8:00-12:30. Excursion to the Iguaçu Falls

#### **USEFUL INFORMATION**

#### **Emergency Services:**

SAMU (Health Emergency): 192

SIATE (Fire Department and Accidents in General): 193

Tourist Police Station: 197

Municipal Guard: 153

Military Police: 190

Federal Police: 194

Federal Highway Police: 191

Federal Revenue Office: (45) 3520-43002.

Here, you can find the most important information for your trip to Brazil. Learn about visas, documentation, climate, safety, vaccines, and much more.

Visit Brasil | Essential Information for your Trip to Brazil



**Conference Secretariat**: Brazilian Society for Biochemistry and Molecular Biology (SBBq)

#### **SPONSORS**













#### PROGRAM AT GLANCE

	MONDAY JUNE 3	TUE SDAY JUNE 4		
08:30		8:00-8:30 OPENING CEREMONY		
10:00		9:00-10:00 Yoshihiro Ohmyia (50 min P + 10 min Q)		
10:30		10:00-10:30 Coffe B reak (poster stands and slots/booth for the sponsors)		
		SECTION 1 (ISBC) Mechanims of chemiluminescence and bioluminescence Chair: A. Trofimov, Co-chair: W. J. Baader	SECTION 1 (ISLS) Quantum dots, nanocrystals, and nano-structured luminescent materials Chair: Oscar Malta	
		10:30-11:00 Wilhelm J. Baader (30 min)	10:30-11:00 Jose C osta-Fernandez (30 min)	
		11:00-11:30 Alexei Trofimov (30 min)	11:00-11:30 SidneyRibeiro (30 min)	
12:40		11:30-11:50 Fernando H. Bartoloni (20 min)	11:30-11:50 E ugeniusz Zych (20 min)	
		11:50-12:05 Dieter W eiss (15 min)	11:50-12:05 Jose Marques-Hueso (15 min)	
		12:05-12:20 Marcos P. O. Lemos (15 min)	12:05-12:20 Marta Quintanilla (15 min)	
		12:20-12:35 Henrique K. Watanabe (15 min)	12:20-12:35 T amires Oliveira (15 min)	
14:00	0 12:40-14:00 LUNCH			
		SECTION 2 (ISBC) Luciferases: structure, function and evolution Chair: Y. Ohmiya	SECTION 2 (ISLS) Luminescent coordination compounds Chair: Oscar Malta	
		14:00-14:30 Vadim Viviani (30 min)	14:00-14:30 Paula Gawrysze wska (30 min)	
4000		14:30-14:50 Yuki Ohmuro-Matsuyama (20 min)	14:30-15:00 Fabio Piccinelli (30 min)	
16:00		14:50-15:10 Martin Marek (20 min)	15:00-15:20 Sergio A. M. Lima (20 min)	
		15:10-15:25 W. M. Rabeh (15 min)	15:20-15:35 Julio Corredoira-Vázquez (15 min)	
		15:25-15:40 Douglas M. M. Soares (15 min)	15:35-15:50 Szymon Chorazy (15 min)	
		15:40-15:55 Gabrielle Benites, Chadaporn Kantiwiriyawanitch, Juliana C. Ferreira (3×5 min)	15:50-16:05 Dimitrije Mara (15 min)	
17:00		16:00 - 17:00	Poster/Coffe Break	
			ots/booth for the sponsors)	
		SECTION 3 (ISBC) Mechanims of chemiluminescence and bioluminescence Chair: W. J. Baader, Co-chair: I. Navizet	SECTION 3 (ISLS) Optical spectroscopy of inorganic phosphors Chair: Andries Meijerink	
		17:00-17:30 Isabelle Navizet (30 min)	17:00-17:30 C laudia Wickleder (30 min)	
		17:30-18:00 A. Lippert (30 min)	17:30-17:50 Ste fan Lis (20 min)	
19:00		18:00-18:20 Stefan Schramm (20 min)	17:50-18:10 Dariusz Hreniak (20 m in)	
		18:20-18:35 Oleg S. Sutormin (15 min)	18:10-18:25 Mariusz Ste fanski (15 min)	
		18:35-18:50 Aidan McFarland (15 min)	18:25-18:40 Karol Bartosiewicz (15 min)	
		18:50-19:00 Alexander G. G. C. Pinto, Mariana Rocha (3×5 min)	18:40-18:55 T alita R amos (15 m in)	
		19:30-22:00 WELCOME COCKTAIL		
22:00				

	WEDNESDAY JUNE 5				
08:30	REGISTRATION				
10:00	9:00-10:00 Andries Meijerink (50 min P + 10 min Q)				
10:30	10:00-10:30 Coffe Break (poster stands and slots/booth for the sponsors)				
	SECTION 4 (ISBC) Marine and Terrestrial Bioluminescence: Diversity, Ecology, Phisiology Chair: J. Mallefet Co-chair: C. V. Stevani	SECTION 4 (ISLS/ISBC) - Luminescent materials for bioimaging, sensors, theranostics, and displays; Chair: Dariusz Hreniak			
	10:30-11:00 Jérôme Mallefet   Chair (30 min)	10:30-11:00 Wieslaw Stręk (30 min)			
	11:00-11:20 Jerome Delroisse (20 min)	11:00-11:20 Rogéria Gonçalves (20 min)			
12:40	11:20-11:40 Constance Coubris (20 min)	11:20-11:40 Marcin Runowski (20 min)			
	11:40-11:55 Laurent Duchatelet (15 min)	11:40-11:55 Przemysław Woźny (15 min)			
	11:55-12:10 Wendy-Shirley Bayaert (15 min)	11:55-12:10 Ana Soldado (15 min)			
	1210-1225 Jose Paitio (15 min)	12:10-12:25 Nicol Caetano Zeballos (15 min)			
	1225-1240 G. F. Andrade (15 min)	12:25-12:40 Beatriz S. Cugnasca (15 min)			
14:00	12:40-14:00 LUNCH				
	SECTION 5 (ISBC) Novel capabilities of luminescence (photodetection, biomaging, spectrosocopy, biosensing)	SECTION 5 (ISLS) - Quantum dots, nanocrystals, and nano-structured luminescent materials			
	Chair: Shimshon Belkin 14:00-14:30 Aldo Roda (30 min)	Chair: Oscar Malta 14:00-14:20 Beate Saegesser			
	14:30-14:50 Sulivan Joanneau (20 min)	14:25-14:45 Verônica Teixeira			
16:00	14:50-15:10 Kazuki Niwa (20 min)	14:50-15:10 Lucas Rodrigues ( (20 min)			
	15:10-15:30 Anthony Assaf (20 min)	15:15-15:30 Paulo C. de Sousa Filho (15 min)			
	15:20 15:45 Pvo Nichiboro (45 min)	15:30-15:45 Robert Tomala (15 min)			
	15:30-15:45 Ryo Nishihara (15 min)	15:45-16:00 Lucca Blois Guimarães			
17:00	16:00- 17:00 Poster/Coffe Break				
17.00	(poster stands and slots/booth	for the sponsors)			
	SECTION 6 (ISBC) Clinical and Medical Applications of Luminescence Chair: Aldo Roda, Co-chair: Sylvia Daunert	SECTION 6 (ISLS/ISBC) - Optical spectroscopy of inorganic phosphors and applications Chair: Hermi Brito			
	17:00-17:30 Sylvia Daunert (30 min)	17:00-17:30 Mike Reid (30 min)			
	17:30-17:50 Sapna Deo (20 min)	17:30-17:50 Ricardo Longo (20 min)			
19:00	17:50-18:10 Cristiana Caliceti (20 min)	17:50-18:10 Mikhail Brik (20 min)			
	18:10-18:30 Saman Hosseinkhnai (20 min)	18:10-18:30 Flavia Artizzu (20 min)			
	18:30-18:45 F. G. Franceschi (15 min)	18:30-18:45 Andrzej Suchocki (15 min)			
	18:45-19:00 Maria M. Calabretta (15 min)	18:45-19:00 Jorma Hölsä (15 min)			
22:00	19: 00-20: 30 ISBC & ISLS MEETING				
	FREE				
ь					

	THURSDAY JUNE 6				
08:30	REGISTRATION				
10:00	9:00-10:00 Maria Rute Ferreira (50 min P + 10 min Q)				
10:30	10:00-10:30 Coffe Break (poster stands and slots/booth for the sponsors)				
	SECTION 7 (ISBC) Terrestrial and marine bioluminescence: diversity, ecology and phisiology Chair: J. H. Bechara, Co-chair: C. V. Stevani 10:30-11:00 Cassius V. Stevani (30 min)	SECTION 7 (ISBC/ISLS) Quantum dots, nanocrystals, nano-structured and molecular luminescent materials  Chair: Beate Saegesser  10:30-11:00   Iseli Nantes (30 min)			
	11:00-11:30 Danilo Amaral (30 min)	11:00-11:15 Patricia Targon Campana (15 min)			
40.40	11:30-12:00 Erick L. Bastos (30 min)	11:15-11:30 Roberta Silva Pugina (15 min)			
12:40	12:00-12:20 Cristiano Gallep (20 min)	11:30-11:45 E lena Bochamikova (15min)			
		11:45-12:00 Leonidas Brachas (15 min)			
	12:20-12:40 Caio K. Zammuner, Gabriela Galeazzo, Bianca B. Nóbrega, Thiago Gomes (4×5 min	12:00-12:15 York Serge Correales, Rodolpho A. N. Silva, Nayara Serge (3×5 min)			
		12:15-12:25 Norma L. Zuluaga (2×5 min)			
14:00	12:40-14:00 LUNCH				
	14: 00-15: 00 Chayen Pimchay (50 min P + 10 min Q)				
	SECTION 8 (ISBC) Luminescent biosensors Chair: Elisa Michelini	SECTION 8 (ISBC) - Electroluminescence Chair: Valentina Utochnikova			
16:00	15:00-15:30 Shimshon Belkin (30 min)	15:00-15:30 Marco Cremona (30 min)			
	15:30-15:50 E lisa Michelini (20 min)	15:30-15:45 Neso Sojic (15 min)			
	15:50-16:10 Mara Mirasoli (20 min)	15:45-16:00 William M. Oliva (HORIBA, 15 min)			
17:00	16:00-17:00 Poster/Coffe Break				
	(poster stands and	I slots/booth for the sponsors)			
	SECTION 9 (ISBC) Novel bioluminescent materials for imaging, sensors and theranostics Chair: Iseli Nantes, Co-chair: Vadim Viviani	SECTION 9 (ISLS/ISBC) Luminescent coordination compounds and applications Chair:Marco Cremona			
	17:00-17:30 Laura Mezzanotte (30 min)	17:00-17:30 Valentina Utochnikova(30 min)			
	17:30-17:50 N. Kitada (20 min)	17:30-17:50 Pablo Fuentealba Castro (20 min)			
19:00	17:50-18:10 V. Viviani (20 min)	17:50-18:05 Israel P. Assunção (15 min)			
	18:10-18:25 P. Whatthaisong (15 min)	18:05-18:20 Jakub J. Zakrzevski (15 min)			
	18:25-18:40 Gabriel Pelentir (15 min)	18:20-18:35 Aleksander Hoffman (15 min)			
	18:40-18:55 Donato Calabria (15 min)	18:35-18:50 Leonardo F. Saraiva (15 min)			
22:00	19:30-22:00 - CLOSING CEREMONY / BRAZILIAN DINNER				

	FRIDAY JUNE 7
08:00	
	8:00-13:00 - FINAL REMARKS AND CONFERENCE EXCURSION
13:00	

## **Detailed program**

#### **Plenary Speakers**

Tuesday 4 - 9:00 - 10:00

## Yoshihiro Ohmiya (Nat. Inst. Advanced Science & Technology, Tsukuba, Japan)

BIOLUMINESCENCE OF MARINE-FIREFLY, OSTRACODS – FROM BIOLOGY TO BIOTECHNOLOGY

Wednesday 5 - 9:00 - 10:00

#### **Andries Meijerink (University of Utrecht, The Netherlands)**

COOPERATIVE PROCESSES IN LANTHANIDE LUMINESCENCE

Thursday 6 - 9:00 - 10:00

### **Maria Rute Ferreira (University of Aveiro, Portugal)**

LUMINESCENCE AS A TOOL FOR PHOTONICS ENABLING DIGITAL TRANSITION THROUGH LUMINESCENCE

Thursday 6 – 14:00 – 15:00

## Pimchai Chaien (VISTEC, Thailand)

ENGINEERING AND BIOCATALYSIS OF LUCIFERASES AND RELATED SYSTEMS FOR SUSTAINABILITY APPLICATIONS

# Invited Lectures, Keynote Lectures and Oral Presentations ISBC

## **Tuesday 4**

## SECTION1. MECHANISMS OF CHEMILUMINESCENCE AND BIOLUMINESCENCE

CHAIR: A. TROFIMOV, CO-CHAIR: J. W. BAADER

10:30-11:00

Josef W. Baader (Invited Lecture)

GENERAL CHEMIEXCITATION MECHANISM IN CYCLIC PEROXIDE DECOMPOSITION: SINGLET EXCITATION EFFICIENCY

11:00-11:30

**Alexei Trofimov (Invited Lecture)** 

OXY-CHEMILUMINESCENCE: NEW FACETS, MECHANISTIC INSIGHTS, AND KINETIC INTRICACIES

11:30-11:50

Fernando H. Bartoloni (Keynote Lecture)

LINEAR FREE-ENERGY RELATIONSHIPS IN THE CONTEXT OF STUDYING CHEMILUMINESCENCE MECHANISMS

11:50-12:05

**Dieter Weiss (Oral Presentation)** 

CHEMILUMINESCENCE REACTIONS MODIFIED FOR CHILDREN

12:05-12:20

**Marcos P.O. Lemos (Oral Presentation)** 

PEROXYOXALATE MECHANISM IN NEAR-NEUTRAL AQUEOUS MEDIA: CONCOMITANCE OF SPECIFIC ACID AND BASIC CATALYSIS IN WATER

12:20-12:35

#### **Henrique K. Watanabe (Oral Presentation)**

USING THE NATURAL FLUORESCENCE DYE CURCUMIN AS A SUSTAINABLE ACTIVATOR IN PEROXYOXALATE CHEMILUMINESCENCE

SECTION 2. LUCIFERASES: STRUCTURE, FUNCTION, AND EVOLUTION
CHAIR: Y. OHMIYA

14:00-14:30

Vadim R. Viviani (Invited Lecture)

FROM GREEN TO FAR RED: MECHANISMS OF BIOLUMINESCENCE COLOR TUNING IN BEETLE LUCIFERASES, AND BEYOND

14:30-14:50

Yuki Ohmuro-Matsuyama (Keynote Lecture)

DEVELOPMENT AND IMPROVEMENT OF THE SMALLEST LUCIFERASE

14:50-15:10

**MARTIN MAREK (Keynote Lecture)** 

ATOMISTIC VIEWS AND PROPOSED MECHANISM OF NANOLUC LUCIFERASE ACTION

15:10-15:25

W. M. RABEH (Oral Presentation)

NEW INSIGHTS INTO COLOR EMISSION OF BEETLE LUCIFERASES

15:25-15:40

**DOUGLAS M.M. SOARES (Oral Presentation)** 

AN INTRINSIC N-TERMINUS ALFA-HELIX MOTIF IS REQUIRED FOR THE FUNCTION OF CA<sup>2+</sup>-REGULATED PHOTOPROTEINS IN BIOLUMINESCENT CTENOPHORES

**15:40-15:55 (PITCH PRESENTATIONS)** 

## SECTION 3. MECHANISMS OF CHEMILUMINESCENCE AND BIOLUMINESCENCE

CHAIR: W. J. BAADER, CO-CHAIR: I. NAVIZET

17:00-17:30

#### **Isabelle Navizet (Invited Lecture)**

THE INFLUENCE OF THE ENVIRONMENT ON THE COLOR OF BIOLUMINESCENT SYSTEMS: A MODELING APPROACH

17:30-18:00

#### **Alexander Lippert (Invited Lecture)**

CHEMILUMINESCENT 1,2-DIOXETANES FOR MOLECULAR IMAGING IN CELLS AND WHOLE ANIMALS

18:00-18:20

#### **Stefan Schramm (Keynote Lecture)**

SOLID STATE CHEMILUMINESCENCE AND BIOLUMINESCENCE - CURRENT STATE AND FUTURE DIRECTIONS

18:20-18:35

## **Oleg O. Sutormin (Oral Presentation)**

CONTRIBUTION OF NAD(P)H:FMN-OXIDOREDUCTASE ACTIVITY INTO VISCOUS MEDIUM EFFECTS ON KINETICS OF COUPLED ENZYME SYSTEM FROM LUMINOUS BACTERIA

18:35-18:50

## **Aidan McFarland (Oral Presentation)**

RED TIDE ALGAE USE A GPCR MECHANISM TO MODULATE BIOLUMINESCENCE

**18:50-19:00 (PITCH PRESENTATIONS)** 

## Wednesday 5

## SECTION 4. MARINE AND TERRESTRIAL BIOLUMINESCENCE: DIVERSITY, ECOLOGY, PHYSIOLOGY

CHAIR: J. MALLEFET CO-CHAIR: C. V. STEVANI

10:30-11:00

Jérôme Mallefet | Chair (Invited Lecture Lecture)

ALWAYS LOOK AT NEW LUMINOUS SPECIES; YOU NEVER KNOW WHAT TO FIND!

11:00-11:20

**Jerome Delroisse (Keynote Lecture)** 

NEW GENOMIC INSIGHTS ILLUMINATE THE BIOLUMINESCENCE OF THE EUROPEAN BRITTLE STAR AMPHIURA FILIFORMIS

11:20-11:40

**Constance Coubris (Keynote Lecture)** 

HOW LONG CAN AMPHIURA FILIFORMIS (OPHIUROIDEA, ECHINODERMATA) EMIT LIGHT?INSIGHTS INTO THE TROPHIC ACQUISITION OF BIOLUMINESCENCE THROUGH A LONG-TERM SEASONAL STUDY

11:40-11:55

**Laurent Duchatelet (Oral Presentation)** 

CHRISTMAS LIGHTS AT THE BOTTOM OF THE FJORD

11:55-12:10

**Wendy-Shirley Bayaert (Oral Presentation)** 

INVOLVEMENT OF SPINE SENSORY RECEPTORS AND PIGMENTED SHEATH IN THE BIOLUMINESCENCE OF THE BRITTLE STAR AMPHIURA FILIFORMIS

12:10-12:25

Jose Paitio (Oral Presentation)

FLUORESCENT FILTERS OF PHOTOPHORES IN DRAGONFISHES STOMIIDAE (TELEOSTEI: STOMIIFORMES)

12:25-12:40

#### **G.F.** Andrade (Oral Presentation)

BIOLUMINESCENCE TESTS USING *PYROCYSTIS LUNULA* (SCHUTT, 1896) UNDER EFFECT OF ANIONIC SURFACTANTS CONTAMINATION

## SECTION 5. NOVEL CAPABILITIES OF LUMINESCENCE (PHOTODETECTION, BIOIMAGING, SPECTROSCOPY, BIOSENSING)

**CHAIR: SHIMSHON BELKIN** 

14:00-14:30

#### **Aldo Roda (Invited Lecture)**

THE NICHE ROLE OF ANALYTICAL BIO-CHEMILUMINESCENCE FOR PLANETARY HEALTH

14:30-14:50

### **Sulivan Joanneau (Keynote Lecture)**

FLUORESCENT MICROBIAL BIOSENSOR FOR ENVIRONMENTAL MONITORING

14:50-15:10

## Kazuki Niwa (Keynote Lecture)

ABSOLUTE LIGHT MEASUREMENT FOR THE INVESTIGATION OF BIOLUMINESCENCE QUANTUM YIELD AND STANDARDIZATION OF BIOANALYSIS INSTRUMENTS

15:10-15:30

## **Anthony Assaf (Keynote Lecture)**

RAMAN SPECTROSCOPY OF LIVING SAMPLES: FROM THE CELL TO FIELD APPLICATIONS

15:30-15:45

#### **Ryo Nishihara (Oral Presentation)**

PSEUDOLUCIFERASE ACTIVITY OF THE SARS-COV-2 SPIKE PROTEIN FOR CYPRIDINA LUCIFERIN

## SECTION 6. CLINICAL AND MEDICAL APPLICATIONS OF LUMINESCENCE

CHAIR: ALDO RODA, CO-CHAIR: SYLVIA DAUNERT

17:00-17:30

**Sylvia Daunert (Invited Lecture Lecture)** 

HARNESSING BIOLUMINESCENCE AS A TOOL IN TRANSLATIONAL SCIENCE

17:30-17:50

Sapna Deo (Keynote Lecture)

BIOLUMINESCENCE IN POINT-OF-CARE DIAGNOSTICS

17:50-18:10

**Cristiana Caliceti (Keynote Lecture)** 

BIOLUMINESCENCE FOR THE SCREENING OF COLON CANCER: THE ROLE OF NOTCH SIGNALING AND THE GUT MICROBIOTA

18:10-18:30

Saman Hosseinkhani (Keynote Lecture)

FIREFLY LUCIFERASE IMPLICATION IN DISCRIMINATION OF PROGRAMMED CELL DEATH MODALITIES

18:30-18:45

F. G. Franceschi (Oral Presentation)

DEVELOPMENT OF REPORTER RESISTANT BACTERIA STRAINS TO ASSESS *IN VIVO* AND *IN VITRO* INFECTION USING BIOLUMINESCENCE IMAGING

18:45-19:00

#### Maria M. Calabretta (Oral Presentation)

SMARTPHONE-BASED BIOLUMINESCENT TISSUE ON-A-CHIP FOR MULTIPLEXED BIOSENSING

## **Thursday 6**

## SECTION 7. TERRESTRIAL AND MARINE BIOLUMINESCENCE: DIVERSITY, ECOLOGY AND PHYSIOLOGY

CHAIR: J. H. BECHARA, CO-CHAIR: C. V. STEVANI

10:30-11:00

**Cassius V. Stevani | (Invited Lecture)** 

HISTORY, MECHANISM, BIOCHEMISTRY, AND APPLICATIONS OF FUNGAL BIOLUMINESCENCE

11:00-11:30

**Danilo T. Amaral (Invited Lecture)** 

UNVEILING THE RICHNESS AND ECOLOGICAL SIGNIFICANCE OF BIOLUMINESCENT LIFEFORMS IN BRAZIL

11:30-12:00

Erik L. Bastos (Invited Lecture)

BIOINSPIRED FLUORESCENT DYES: LESSONS FROM BIOLUMINESCENT PLANTS

12:00-12:20

**Cristiano Gallep (Keynote Lecture)** 

**AUTOLUMINESCENCE IN GERMINATION - APPLICATIONS** 

**12:20-12:40 (PITCH PRESENTATIONS)** 

#### **SECTION 8. LUMINESCENT BIOSENSORS**

CHAIR: ELISA MICHELINI

15:00-15:30

### **Shimshon Belkin (Invited Lecture)**

AN AUTONOMOUS BIOLUMINESCENT BACTERIAL BIOSENSOR MODULE FOR OUTDOOR SENSOR NETWORKS

15:30-15:50

#### Elisa Michelini (Keynote Lecture)

BIOLUMINESCENCE BIOSENSING PLATFORMS FOR ONE HEALTH: FROM PAPER SENSORS TO THREAD-BASED ANALYTICAL DEVICES

15:50-16:10

## Mara Mirasoli (Keynote Lecture)

PORTABLE CHEMILUMINESCENCE BIOSENSORS FOR SPACE LIFESCIENCE AND ASTROBIOLOGY APPLICATIONS

## SECTION 9. NOVEL BIOLUMINESCENT MATERIALS FOR IMAGING, SENSORS, AND THERANOSTICS

CHAIR: ISELI NANTES, CO-CHAIR: VADIM VIVIANI

17:00-17:30

### **Laura Mezzanotte (Invited Lecture)**

MULTICOLOR BIOLUMINESCENCE IMAGING ACROSS SCALES: NOVEL TOOLS AND DEVELOPMENTS

17:30-17:50

## Nobuo Kitada (Keynote Lecture)

INNOVATION OF NIR LUCIFERIN ANALOGUES USING FIREFLY BIOLUMINESCENCE FOR IN VIVO IMAGING

#### 17:50-18:10

#### Vadim R. Viviani (Keynote Lecture)

SELECTION AND ENGINEERING COLOR TUNING LUCIFERASES: FROM MAMMALIAN CELL PH INDICATION TO SMARTPHONE BASED LUMINESCENT BIOSENSORS

18:10-18:25

#### P. Whatthaisong (Oral presentation)

NOVEL LUCIFERINS SYNTHESIS AND THEIR APPLICATIONS FOR PESTICIDE DETECTION

18:25-18:40

## **Gabriel F. Pelentir (Oral presentation)**

DEVELOPMENT OF EFFICIENT FAR-RED EMITTING *PHRIXOTRIX* RAILROADWORM LUCIFERASE COMBINATIONS USING AMINO-LUCIFERIN ANALOGS

18:40-18:55

#### **Donato Calabria (Oral presentation)**

CHEMILUMINESCENCE BIOSENSORS FOR H<sub>2</sub>O<sub>2</sub> AND OXIDASES SUBSTRATES QUANTIFICATION BASED ON PEROXIDASE-LIKE ACTIVITY GUANOSINE SELF-ASSEMBLED HYDROGEL

## **ISLS**

## **TUESDAY 4**

SECTION 1. QUANTUM DOTS, NANOCRYSTALS, AND NANO-STRUCTURED LUMINESCENT MATERIALS

**CHAIR: OSCAR MALTA** 

10:30-11:00

Jose Costa-Fernandez (Invited Lecture)

MULTIFUNCTIONAL METAL-DOPED PHOTOLUMINESCENT NANOPARTICLES AS PROMISING NANOTOOLS FOR TARGETED BIOIMAGING AND FOOD SAFETY CONTROL

11:00-11:30

**Sidney Ribeiro (Invited Lecture)** 

ORGANIC-INORGANIC HYBRIDS. FROM DIRECTION-MODULATED PHOTOLUMINESCENCE TO IR PHOTOACTIVATED PROCESSES

11:30-11:50

**Eugeniusz Zych (Keynote Lecture)** 

11:50-12:05

Jose Marques-Hueso (Oral presentation)

UPCONVERSION 3D PRINTING PRODUCTION OF MULTI-COLOR, RIGID/FLEXIBLE, AND DIELECTRIC/METALLIC PLATED SAMPLES

12:05-12:20

Marta Quintanilla (Oral presentation)

PLASMONIC HEATING MONITORED THROUGH LUMINESCENT NANOPARTICLES

12:20-12:35

**Tamires Oliveira (Oral presentation)** 

SPECTROSCOPIC STUDIES OF NAYF<sub>4</sub>, YVO<sub>4</sub>, AND AUNRS/NPS FOR MULTIFUNCTIONAL SUPERPARTICLES

## SECTION 2. LUMINESCENT COORDINATION COMPOUNDS

**CHAIR: OSCAR MALTA** 

14:00-14:30

### Paula Gawryszewska (Invited Lecture)

DIFFERENT EMISSION SENSITIZATION PATHWAYS IN LN3+ CHELATES WITH O8 AND O8N2 CHEMICAL ENVIRONMENTS

14:30-15:00

#### Fabio Piccinelli (Invited Lecture)

THE CHARMING ROLE OF CHIRAL AND LUMINESCENT LANTHANIDE-BASED COMPLEXES IN BOTH TECHNOLOGICAL AND BIOMEDICAL FIELDS

15:00-15:20

### Sergio A. M. Lima (Keynote Lecture)

HOW CAN WE PLAN THE COMPOSITION OF EUROPIUM COMPLEXES TO MODULATE THE SURFACE CHARGE, CYTOTOXICITY, AND LUMINESCENCE OF RED-EMITTING NANOPROBES?

15:20-15:35

## Julio Corredoira-Vázquez (Oral Presentation)

BIFUNCTIONAL LANTHANOID-BASED MOLECULAR MATERIALS: EXPLORING OPTO-MAGNETIC PROPERTIES OF A MONONUCLEAR YB COMPLEX

15:35-15:50

## **Szymon Chorazy (Oral Presentation)**

CYANIDO IRIDIUM AND RHENIUM COMPLEXES FOR NEXT-GENERATION
MATERIALS DEMONSTRATING DIVERSE LUMINESCENT FUNCTIONALITIES

#### 15:50-16:05

## **Dimitrije Mara (Oral Presentation)**

INFLUENCE OF VIBRATIONAL QUENCHING ON NIR LANTHANIDE LUMINESCENCE AND STRATEGIES TO REDUCE IT IN LANTHANIDE MOLECULAR MATERIALS

#### SECTION 3. OPTICAL SPECTROSCOPY OF INORGANIC PHOSPHORS

**CHAIR: ANDRIES MEIJERINK** 

17:00-17:30

#### **Claudia Wickleder (Invited Lecture)**

LUMINESCENT PROPERTIES OF UNCOMMON DIVALENT LANTHANIDES – INTERESTING SPECTROSCOPIC FEATURES AND PROMISING CANDIDATES FOR APPLICATIONS

17:30-17:50

## **Stefan Lis (Keynote Lecture)**

LUMINESCENCE SPECTROSCOPY OF LANTHANIDES IN SELECTED INORGANIC NANOMATERIALS AND ITS INNOVATIVE APPLICATIONS

17:50-18:10

### **Dariusz Hreniak (Keynote Lecture)**

LOW-TEMPERATURE INVESTIGATIONS OF LUMINESCENT TRANSPARENT GARNET CERAMICS DOPED WITH RARE EARTH IONS

18:10-18:25

## Mariusz Stefanski (Oral presentation)

OPTICAL PROPERTIES OF INORGANIC OXIDE PEROVSKITES DOPED WITH NEODYMIUM(III) IONS UNDER HIGHLY CONCENTRATED INFRARED EXCITATION

18:25-18:40

#### **Karol Bartosiewicz (Oral Presentation)**

NOVEL SUB-EUTECTIC ENGINEERING FOR LUMINESCENCE AND PHOTOCONVERSION CONTROL IN TB3AL5-xScxO12:CE CRYSTALS

18:40-18:55

#### **Talita Ramos (Oral Presentation)**

BROADBAND ANTI-STOKES WHITE EMISSION OF RARE EARTH—MANGANESE PEROVSKITES NANOCRYSTALS INDUCED BY LASER IRRADIATION

## Wednesday 5

## SECTION 4. LUMINESCENT MATERIALS FOR BIOIMAGING, SENSORS, THERANOSTICS, AND DISPLAYS

**CHAIR: DARIUSZ HRENIAK** 

10:30-11:00

### Wieslaw Strek (Invited Lecture)

THE IMPORTANCE OF MAGNETIC SPECTROSCOPY TO UNDERSTANDING THE ELECTRONIC STRUCTURE OF RARE-EARTH IONS IN CRYSTALS AND NANOPARTICLES

11:00-11:20

## Rogéria Gonçalves (Keynote Lecture)

LANTHANIDE-DOPED NANOSTRUCTURED MATERIALS AS THERANOSTIC PLATFORMS

11:20-11:40

## Marcin Runowski (Keynote Lecture)

COMBINATION OF LANTHANIDES LUMINESCENCE WITH SECOND HARMONIC GENERATION (SHG) IN POLYCRYSTALLINE MATERIALS FOR TEMPERATURE SENSING, OPTICAL CODING, AND ANTI-COUNTERFEITING

#### 11:40-11:55

#### Przemysław Woźny (Oral Presentation)

ADVANCEMENTS AND OUTCOMES IN OPTICAL PRESSURE SENSING: STRATEGIES AND RESULTS

11:55-12:10

#### **Ana Soldado (Oral Presentation)**

FUNCTIONALIZED NITROGEN AND LANTHANIDES CO-DOPED CARBON DOTS WITH STRONG PHOTOLUMINESCENCE FOR CELLULAR BIOIMAGING

12:10-12:25

#### **Nicol Caetano Zeballos (Oral Presentation)**

COMBINING LUMINESCENCE WITH INDIUM-TIN OXIDE NANOPARTICLES FOR BIOMEDICAL APPLICATIONS AT THE THIRD BIOLOGICAL WINDOW

12:25-12:40

### **Beatriz S. Cugnasca (Oral Presentation)**

SYNTHESIS AND APPLICATION OF NEW FLUORESCENT PROBES BASED ON SELENO-BODIPYS FOR BIOIMAGING AND SELECTIVE DETECTION OF BIOTHIOLS IN URINE SAMPLES

## SECTION 5. QUANTUM DOTS, NANOCRYSTALS, AND NANO-STRUCTURED LUMINESCENT MATERIALS

**CHAIR: OSCAR MALTA** 

14:00-14:30

## **Beate Saegesser (Keynote Lecture)**

SEMICONDUCTOR QUANTUM DOTS, EXCELLENT TOOLS FOR BIOIMAGING

14:30-14:50

## Verônica Teixeira (Keynote Lecture)

EXPLORING THE PROPERTIES OF LUMINESCENT MATERIALS USING FOURTH-GENERATION SYNCHROTRON LIGHT AT SIRIUS

#### 14:50-15:10

#### **Lucas Rodrigues (Keynote Lecture)**

NEW PERSISTENT LUMINESCENT GLASS COMPOSITES: VISCOUS SINTERING SYNTHESIS AND X-RAY NANOSCOPY CHARACTERIZATION

15:10-15:30

#### Paulo C. de Sousa Filho (Oral Presentation)

EXPLORING DOWNSHIFT AND UPCONVERSION OPTICAL RESPONSES TO DETAIL THE INTERNAL STRUCTURE OF VANADATE NANOCRYSTALS

15:30-15:45

#### **ROBERT TOMALA (Oral Presentation)**

EFFECT OF YTTERBIUM IONS ON BROADBAND ANTI-STOKES VISIBLE EMISSION

15:45-16:00

**LUCCA BLOIS GUIMARÃES (Oral Presentation)** 

## SECTION 6. OPTICAL SPECTROSCOPY OF INORGANIC PHOSPHORS AND APPLICATIONS

**CHAIR: HERMI BRITO** 

17:00-17:30

## Mike Reid (Invited Lecture)

LASER-INDUCED WHITE EMISSION - PHENOMENON AND APPLICATIONS

17:30-17:50

### Ricardo Longo (Keynote Lecture)

NEW MATERIALS FOR CONTINUOUS BRIGHT WHITE LIGHT EMISSION BY UP-CONVERSION EXCITATION AT NEAR-INFRARED

17:50-18:10

Mikhail Brik (Keynote Lecture)

MODELING OF OPTICAL PROPERTIES OF IMPURITY IONS IN SOLIDS

18:10-18:30

Flavia Artizzu (Keynote Lecture)

LANTHANIDE-BASED MATERIALS EMITTING AT TELECOM WAVELENGTH: CHALLENGES AND PERSPECTIVES FOR PHOTONIC AND QUANTUM TECHNOLOGIES

18:30-18:45

Andrzej Suchocki (Oral Presentation)

HIGH-PRESSURE LUMINESCENCE STUDIES OF FE3+ IN LIGAO2 CRYSTALLINE POWDERS

18:45-19:00

Jorma Hölsä (Oral Presentation)

CHARGE COMPENSATION AND PERSISTENT LUMINESCENCE: MAKE A VIRTUE OF NECESSITY

## Thursday 6

SECTION 7. QUANTUM DOTS, NANOCRYSTALS, AND NANO-STRUCTURED LUMINESCENT MATERIALS

CHAIR: BEATE SAEGESSER

10:30-11:00

Iseli L. Nantes (Invited Lecture)

PLASMON-INDUCED INCREASED ABSOLUTE ACTIVITY OF AMYDETES AND CHIMERIC ZZ-AMY FIREFLY LUCIFERASES BOUND TO PEG(SH)<sub>2</sub>- AND CYS-FUNCTIONALIZED GOLD NANOPARTICLES

#### 11:00-11:15

## Patricia T. Campana (Oral Presentation)

PHOTOPHYSICS STABILITY OF GOLD NANOPARTICLES AS MEMBRANE MARKERS.

11:15-11:30

## **Roberta Silva Pugina (Oral Presentation)**

MODIFIED MATRICES OF GELLAN GUM DOPED WITH LANTHANIDE IONS FOR THE PRODUCTION OF PHOTONIC DEVICES

11:30-11:45

#### Elena Bocharnikova

SPECTROSCOPY AND CHEMOMETRICS ANALYSIS OF ANTIBIOTIC IN MILK SERUM

11:45-12:00

#### **Leonidas Bachas (Oral Presentation)**

LANMODULIN AS A NOVEL REAGENT FOR LANTHANIDE-BASED DIAGNOSTICS

**12:00-12:20 (PITCH PRESENTATIONS)** 

York Serge Correales, Rodolpho A. N. Silva, Nayara Serge, Norma L. Zuluaga

#### SECTION 8. ELECTROLUMINESCENCE

CHAIR: VALENTINA UTOCHNIKOVA

15:00-15:30

## **Marco Cremona (Invited Lecture)**

ORGANIC ELECTROLUMINESCENT DEVICES: OLEDS AND BEYOND

15:30-15:45

**Neso Sojic (Oral Presentation)** 

LIGHT CONVERSION BY ELECTROCHEMILUMINESCENCE AT SEMICONDUCTOR SURFACES

15:45-16:00

William M. Oliva (HORIBA) (Oral Presentation)

## SECTION 9. LUMINESCENT COORDINATION COMPOUNDS AND APPLICATIONS

**CHAIR: MARCO CREMONA** 

17:00-17:30

## Valentina Utochnikova (Invited Lecture)

HIGH-TEMPERATURE LUMINESCENT THERMOMETERS BASED ON LANTHANIDE COMPLEXES

17:30-17:50

## Pablo Fuentealba Castro (Keynote Lecture)

NEODYMIUM(III) MOLECULAR SPECIES FOR THERMOMETRY IN THE NEAR-INFRARED REGION OPERATING IN THE PHYSIOLOGICAL TEMPERATURE RANGE.

17:50-18:05

### Israel P. Assunção (Oral Presentation)

PRACTICAL APPLICATIONS OF VERSATILE HIGHLY LUMINESCENT BETA-DIKETONATE TETRAKISTB $^{3+}$ / Eu $^{3+}$  Complex doped in Polymeric Matrices as light-converting molecular devices and optical Thermometer

#### 18:05-18:20

#### Jakub J. Zakrzewski (Oral Presentation)

NOVEL STRATEGIES TOWARDS OPTICAL THERMOMETERS BASED ON SINGLE-MOLECULE MAGNETS

#### 18:20-18:35

#### **Aleksander Hoffman (Oral Presentation)**

DIPHOSPINE-DIOXIDE-CONTAINING YB(III)/ER(III) MOLECULAR NANOMAGNETS IN EUROPIUM(III)-DICYANIDOMETALLATE(I) LUMINESCENT MATRICES

#### 18:35-18:50

## Leonardo F. Saraiva (Oral Presentation)

SHIFTING FOCUS TO BRIGHTER PROSPECTS: UNVEILING VIBRONIC COUPLING IN THE INTERSYSTEM CROSSING DYNAMICS OF EU3+ COMPLEXES